top of page

Merk in de kijker: Rhum Finish

Enkele weken geleden kreeg ik de kans om enkele van de lekkere variëteiten te proeven van het merk Rhum Finish. Rhum Finish is het geesteskind van Alexandre Intriglia. De focus ligt, zoals de naam doet vermoeden, of het finishen, of afwerken van Rum, met de nadruk op Rhum Agricole. Naast enkele blends, gebruikt Alexandre ook single distillery Rhums van bekende en gerenommeerde merken zoals Bielle.

Hieronder krijg je een overzicht van wat Rhum Finish mij heeft laten proeven, en mijn eerlijke bevindingen.


Beginnen doen we met 2 kort gerijpte varianten: Napoli Small Cask en Sicilia.


Napoli Small Cask

Rhum Finish Napoli Small Cask

Rhum van 100% suikerrietsap

Herkomst: Guadeloupe

Rijping: 10 maand op kleine vaten van Bourbon en Cognac

Lange rustperiode in inox vaten

70 flessen van 70cl

ABV: 41%

Geen toevoegingen
Deze Napoli Small Cask valt onder de Rhum paille: Rum met een korte rijping die een stroachtige gele kleur krijgt. Door het gebruik van kleine vaten is die rijping wel intensiever dan de 10 maanden doen vermoeden, maar de typische smaak van hout en vanille die je associeert met langer gerijpte Rum ontbreekt bij deze volledig.

Dit soort Rum is vrij populair binnen de wereld van de Rhum Agricole drinkers aangezien deze mooi het midden kan houden tussen een witte Rhum Agricole met al zijn intensiteit en fruitigheid enerzijds, en een 3-4 jaar gerijpte Rhum waar deze fruitigheid vaak ontbreekt. Voor andere Rum drinkers komt de smaak soms onwennig over. Uit ervaring kan ik zeggen dat de gelimiteerde oplage een goede keuze is gezien de beperkte doelgroep.

In de neus heeft deze Rhum veel noten van gras en hars. De smaak is fris en licht kruidig met wat vegetale, soms wat vernisachtige afdronk.

Ik kan deze Rum aanraden voor mensen die een witte Rhum Agricole te overweldigend vinden en een opstap zoeken naar de langere rijpingen. Persoonlijk denk ik dat een iets langere rijping en een iets hogere ABV een krachtigere Rhum hadden opgeleverd, maar dan schoot hij misschien het doel voorbij.


Sicilia

Rhum Finish Sicilia

Rhum van 100% suikerrietsap

Herkomst: Martinique

Rijping: 6 maand op vaten van Bourbon en ex-Rozelieures Whisky

Lange rustperiode in Dame-Jeanne

180 flessen van 70cl

ABV: 42,5%

Geen toevoegingenDeze Sicilia valt eveneens onder de Rhum paille. Hij heeft een lichte kleur en dus ook een smaakprofiel waarbij de fruitigheid van de ongerijpte Rhum nog steeds aanwezig is en bijgetreden wordt door de heel jonge rijping op vat.

In vergelijking met andere Rhums binnen dit genre viel mij wel op dat deze Sicilia een mooie complexiteit heeft opgebouwd die je niet vaak terug zal vinden bij kortere rijpingen. Vooral de lange afdronk die heel aangenaam en noten van tropisch fruit met zich meebrengt is verrassend. Het is volgens mij een gevolg van de Rozelieures vaten die ook bij andere merken een gelijkaardig effect hebben.

Ik was aangenaam verrast door deze Rhum en ik kan hem zeker aanraden voor wie deze zomer zoekt naar iets frissere Rhum Agricole, maar toch een gerijpte Rhum zoekt. In tegenstelling tot de Napoli Small Cask zou ik deze Rhum eveneens durven voorstellen aan mensen die niet echt bekend zijn met dit genre Rhum.


Blend De Colonnes

Rhum Finish Blend De Colonnes

Rhum van 100% suikerrietsap

Herkomst: Martinique

Rijping: geen

Lange rustperiode in Dame-Jeanne

50 flessen van 50cl

ABV: 75,5%

Geen toevoegingen

Deze Blend De Colonnes is een kolfje naar onze hand hier bij The Siren's Cove. Het gaat hier om een blend van 2 Column still Rums die rechtstreeks na de distillatie in een Dame-Jeanne te rusten werden gelegd en daarna gebotteld zonder toevoegingen. Een brût de colonne als het ware. Het gaat om een Rhum van 78,8% en een Rhum van 72,3% die samengesteld werden en zo de krachtige smaken van 100% puur suikerrietsap naar voor plaatsen.

Dit is een krachtpatser die enkel geschikt is voor de echte liefhebbers van witte Rhum Agricoles en die zich niet laten afschrikken door het hoge alcoholgehalte.

Verwacht bij deze een uitbundige geur en smaak met noten van gras, suikerriet, verse groene kruiden en een lichte ondertoets van onrijpe banaan.

Rhums zoals deze zijn vooralsnog niet populair bij het grote publiek. Vaak omdat ze niet gerijpt zijn en dus aanzien worden als minder kwalitatief of verfijnd, vaak ook door hun hoge ABV, maar vooral door de vrij hoge prijs ten gevolge van de accijnzen. Toch is het volgens mij de moeite waard om dit soort Rums een kans te geven. Vooral omdat ze een puurheid uitstralen die je niet vaak terugvindt in een wereld waar additieven en kleuringen soms de bovenhand nemen.


Brût De Colonne

Rhum Finish Brût de Colonne Bielle

Rhum van 100% suikerrietsap

Herkomst: Guadeloupe - Bielle

Rijping: geen

24 maanden rust op inox vat

Lange rustperiode in Dame-Jeanne

50 flessen van 50cl

ABV: 78,8%

Geen toevoegingen
Wie dacht dat de Blend De Colonnes een krachtige Rhum was, die zal bij deze Brût De Colonne zeker versteld staan. Deze Rhum uit het huis van Bielle is krachtig, smaakvol en enorm aangenaam voor een ongerijpte Rhum van 78,8% ABV. Liefhebbers van de Rhums van Bielle komen bij deze zeker aan hun trekken. De combinatie van frisheid, fruitigheid en zoetheid die steeds terug kan gevonden worden in de Rhums van Bielle komen bij deze Brût De Colonne helemaal tot zijn recht. Deze Brût de Colonne biedt ook de unieke gelegenheid om de absolute basis van een gerijpte Bielle Rhum te proeven en zo een beter beeld te krijgen van welke smaken reeds in het basisdistillaat aanwezig zijn en welke afkomstig zijn van de rijping op vat. Naast de typishce smaken van suikerriet en gras komen ook hier smaken van onrijpe banaan en een subtiele ondertoon van caramel tevoorschijn. Deze pure Rhum uit Marie Galante is zeker het ontdekken waard. Zeker gezien zijn redelijke prijs.Je kan spijtig genoeg deze Rhums nog niet bij ons verkrijgen, maar neem zeker een kijkje op de website van Rhum Finish voor meer informatie en prijzen.


Bedankt aan Alexandre van Rhum Finish voor het sturen van de staaltjes.3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page