top of page

Merk in de kijker: El Dorado

El Dorado Rum is een rum die door veel mensen aanzien wordt als het toonbeeld van een kwalitatieve Engelse stijl Rum. Laat je niet misleiden door de naam: deze Rum bulkt van de traditie en ambachtelijkheid die onlosmakelijk verbonden is aan de wereld van de Engelse stijl.


Map of Demerara
By http://maps.bpl.org - Caerte van de Rivier Demerary van ouds Immenary, geleger op Suyd Americaes Noordkust, op de Noorder Breedte van 6 Gr. 40 ...Uploaded by Fentener van Vlissingen, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13230621

Geschiedenis

El Dorado is een merk van Demerara Distillers Ltd. Een bedrijf dat zijn origines heeft in, hoe kan het ook anders, Demerara county in Guyana. Demerara is een gebied langs de Demerara rivier dat teruggewonnen is van de oceaan door de Nederlandse kolonisten. Deze grond, boordevol voedingsstoffen was het perfecte gebied om suikerriet te verbouwen. Vanaf 1640 begint daar dan ook de geschiedenis van Demerara suiker.

De productie van Rum kwam later op gang, en in de jaren 1700 waren er heel wat distilleerders in het gebied actief. Ze maakten traditionele melasserum met de gekende pot still. Ambachtelijke rum vol smaak dus.

Vanaf de jaren 1800 werd de gerijpte variant enorm populair en werden blends van verschillende distilleerders in het gebied samengevoegd om tot een Rum van hoge kwaliteit te komen. Port Mourant Distillery was daar een voortrekker in.

Wanneer suiker in Europa meer en meer uit bieten werd gewonnen en het niet meer economisch was om een suikerrietplantage uit te baten, zijn alle plantages en distilleerders op de oostelijke oever in 1999 samengevoegd tot wat vandaag Demerara Distillers is.

Dit immense bedrijf maakt meer dan enkel Rum, maar is vooral bekend vanwege zijn El Dorado Rums. En dit merk is op zijn beurt gekend vanwege hun heel complexe en kwalitatieve Rums die in sommige gevallen gemaakt worden met 1 van hun heel authentieke pot en coffey stills. Deze distilleerder is namelijk de enige in de wereld die nog actief gebruik maakt van houten coffey en pot stills die door Rum liefhebbers worden geroemd om hun unieke smaak.


Productie

El Dorado wordt gemaakt van melasse die een intense fermentatie ondergaat met een eigen giststam, dus niet in open lucht. Deze fermentatie is vrij kort, 26 uur, en met een minimum aan 7% ABV. De CO2 die hierbij vrij komt wordt opgevangen en nadien, zoals vaak het geval is, gebruikt in de productie van frisdrank.

Nadien gaat de 'wash' naar de stills. Hier wordt op basis van de kwaliteit van de de fermentatie, het alcoholgehalte en de beschikbaarheid gekozen voor één van de moderne stills of één van de authentieke stills. Het distillaat gaat nadien in een inox bad waar het op de juiste alcoholsterkte wordt gebracht. De Rum wordt daarna overgebracht in eiken ex-whisky vaten. Sommige Rums brengen tot 35 jaar door op een vat. Het warme en vochtige klimaat in Guyana zorgt voor een intensieve rijping.

Eens de rijping is voltooid gaat de meester blender over tot het samenstellen van de Rum. In sommige gevallen zal er ook een 'single cask' gecreëerd worden of speciale edities zoals de 'single still' versies. Dit hangt sterk af van het verloop van het productieproces. Deze laatste Rums zijn meestal heel duur en worden ook vaak collector's items.


Varieteiten

Blended Rum:

 • 3 Year Old

 • 5 Year Old

 • 8 Year Old

 • 12 Year Old

 • 15 Year Old

 • 21 Year Old

 • 25 Year Old Grand Special Reserve


Single Still Rum:

 • Enmore

 • Enmore Cask Strength

 • Port Mourant

 • Port Mourant Cask Strength

 • Versailles

 • Versailles Cask Strength

Naast deze versies zijn er ook heel wat limited editions die vooral gebaseerd zijn op verschillende afwerkingen op vat. Zo zijn er rode wijn, porto, madeira en sauternes versies.


Om te eindigen

El Dorado is een Rum van hoge kwaliteit die heel veel te danken heeft aan de naam en faam van Demerara distillers, en hun bijna legendarische stills. Het blijft wel een klassieke Rum die, zelfs in speciale finishes, steeds een goede volle smaak zal hebben die zo kenmerkend is voor een melasserum. De finishes en de intensieve rijping en blending zorgen ervoor dat je als koper steeds weet wat je kan verwachten en dus is dit een Rum die, in zijn basisuitvoering, nooit een risico bevat.

78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page