top of page

Merk in de kijker: The Outlaw Rum Co.

Wat krijg je als je de Caraïbische passie voor Rumdistillatie combineert met de Schotse knowhow van rijping? Je krijgt een Outlaw Rum!

The Outlaw Rum Company

Vooraleer ik begin: ik heb andere Rum geprobeerd met een Whisky finish of rum die in Schotland op Whiskyvaten is gerijpt, maar ze hadden allemaal één ding gemeen: ze probeerden allemaal een Whisky te zijn in plaats van een Rum. Bij The Siren's Cove willen we dat onze Rum Rum is. Puur, mooi en vol unieke smaken. Dus ik moet toegeven: ik was een beetje sceptisch toen The Outlaw Rum Co. contact met me opnam om hun Rums te proberen.

Nu dat van mijn hart is: laten we beginnen!Het verhaal

Jim en Pat, twee vrienden, hebben hun krachten gebundeld om een ​​Rum blend te creëren in het hart van het Whiskygebied: Speyside. Ze wilden een Rum creëren die zowel uniek als van hoge kwaliteit was. Twee jaar later groeiden ze uit tot een mededinger in de Spirit markt met een premium Rum die kan wedijveren met andere high-end merken.

Het verhaal van de Rum begint in Port of Spain, Trinidad en Tobago en eindigt aan de overkant van de oceaan in Speyside, Schotland.

Ze hebben nu driemaandelijkse bottelingen van hun Flagship "Outlaw Rum" met tweejaarlijkse bottelingen van special release edities. Op hun website kun je er meer over lezen:


De Rum

Zoals vermeld op hun website: de Rum vindt zijn oorsprong in Trinidad en Tobago. Column Still Rums uit Trinidad staan ​​bekend om hun zachtheid en vormen de basis van de meeste gerijpte Rums van hoge kwaliteit over de hele wereld. Het belangrijkste kenmerk van deze Rums is dat ze hun column stills gebruiken om een ​​complexiteit te creëren die de meeste pot still Rums kan evenaren. Trinidad staat er ook om bekend het hoogste aanbod van gerijpte Rum ter wereld te hebben, dus als je een Rum blend van hoge kwaliteit nodig hebt, weet je waar je die kunt vinden. Als je Rums uit Trinidad en Tobago kent, herken je ze meteen in deze Rum. De basis is dus een complexe Rum, gerijpt tot perfectie in het Caraïbisch gebied. Geen slecht begin als je het mij vraagt. De Engelen hebben het grootste deel van hun deel gekregen, nu is het tijd om de afwerking te verzorgen.


De know-how

Hoewel ik helemaal voor Rum ben, woon ik regelmatig Whisky-proeverijen bij, want je weet wat ze zeggen: houd je vrienden dichtbij en je vijanden dichterbij. Als ik één ding over Whisky mag zeggen, dan is het dat ik bewondering heb voor de manier waarop Whiskyproducenten creatief zijn met hun vaten. Sherry, rode wijn, bourbon... ze moeten ze allemaal proberen om iets unieks van smaak te krijgen. Als ik iets heb geleerd tijdens de Whisky-proeverijen, is het dat Speyside het hart van creativiteit is als het gaat om echt unieke Whisky smaken. Nu kunnen ze ook Rum aan die lijst toevoegen, dankzij The Outlaw Rum Co.

Gevestigd in Huntly zijn ze goed geplaatst om enkele van de beste Whiskyvaten in de regio te bemachtigen en dat vertaalt zich uiteraard in een afdronk die uniek is van smaak. Het creëert een aantal van de smaken die je in sommige Speyside Whisky's kunt vinden, zonder de basissmaak van de toch al geweldige Trinidad Rum te verliezen. Dat is een hele verwezenlijking.


D line up


Flagship Blend


De Flagship Blend is gerijpt op Speyside-vaten en heeft een aantal trucjes in petto.

The Outlaw Rum Company: Flagship Blend

Fles: Laten we beginnen met het voor de hand liggende. Deze fles is prachtig. Het is niet nodig om ze te verbergen, deze gaat rechtstreeks naar de voorkant van elke bar.

Glas: Toen ik naar de Rum in mijn glas keek, ontdekte ik tot mijn verbazing dat hij nogal bleek is. Dat is geen nadeel als je bekend bent met Rum, want we weten allemaal dat donkere kleur meestal toegevoegde kleurstof is, maar voor niet-ingewijden kan dit een lage kwaliteit suggereren. Maar nogmaals: dit is niet de Rum voor niet-ingewijden. Werk je weg omhoog voordat je dit probeert.

Neus: Nog een verrassing. Vers uit de fles is het allemaal citrus, maar geef het een tijdje en je zult merken dat een rijkdom van geuren je neus bereikt, zelfs van een afstand. Citrus, hout, melasse, vanille en een beetje karamel. Het is als de zomer in een fles, rechtstreeks uit het regenachtige Schotland.

Mond: De frisheid zet zich voort in de mond. De eerste smaak is niet sterk zoals bij andere Rums soms wel het geval is. Hij is vrij soepel en gemakkelijk op het palet. De tweede smaak is veel complexer. Je krijgt echt de smaak die je verwacht van een gerijpte Rum: vanille, bakkruiden en een heel subtiele zoete afdronk. De citrus is nooit ver weg, hoewel het een beetje vervaagt als de Rum opwarmt. De afdronk is een zachte houtsmaak met tonen van vanille die je tot het einde begeleiden.

Leeg glas: In tegenstelling tot de meeste Rums, laat deze blend een frisse, pittige geur achter in het glas. Het is een genot om te ruiken.

Conclusie: Dit is niet de smaak die ik had verwacht toen ik een in Schotland gerijpte Rum mocht proeven, en ik ben blij dat dat niet zo is. Dit tilt al geweldige Rum naar een ander niveau. Met zijn frisse neus en smaak schreeuwt het zomer en groene weiden.


Double Cask


De Double Cask is een limited edition die Speyside- en Highland-vaten combineert.

The Outlaw Rum Company: Double Cask

Fles: Nog zo'n mooie fles die een plaats verdient in de frontlinie van elke bar. Omdat het een limited edition is, is elke fles genummerd.

Glas: Weer vrij bleek. Het laat zien dat er niets te verbergen is. Super!

Neus: In het begin lijkt het veel op de Flagship Blend, maar geef het wat tijd. Je merkt meteen de Highland cask finish. Hoewel ik geen grote fan ben van die specifieke geur die voor mij vrij dicht bij een dennengeur ligt, moet ik toegeven dat het goed gezelschap is voor de citrus. Het is nooit overweldigend en het hogere ABV accentueert beide smaken, in plaats van een ervan te maskeren.

Mond: In vergelijking met de Flagship Blend heeft deze meer hout. het is erg aanwezig en soms een beetje overweldigend. Het voegt wat authenticiteit toe, vooral omdat er wat rokerigheid in zit, maar het is bijna op het punt dat het de Whisky-lijn overschrijdt. Dat is een close call, The Outlaw Rum Co., waag het niet om die lijn over te steken. De afdronk is er een van veel hout, gecombineerd met een vleugje vanille en wat groene appel.

Leeg glas: Het lege glas laat tonen van gedroogd fruit en lichte rook achter. Heel aangenaam.

Conclusie: Deze Rum balanceert op de dunne lijn die door veel blenders wordt overschreden. Het toont de mogelijkheden van The Outlaw Rum Co. als het gaat om het blenden en finishen van Rum, maar waar de Flagship Blend meer gericht is op het zijn van een Rum met wat Speyside-magie, voegt deze Double Cask wat Whiskey-tonen toe aan de compositie. Het voegt wat bewolking toe aan die zomerweiden, maar het regent nooit, dus dat is fijn.


Islay Limited Release


Eerst wat achtergrondinformatie voor diegenen die niet bekend zijn met Islay (uitspraak) Whisky : Islay staat bekend om zijn geturfde Whisky. Turf is een brandbaar materiaal dat wordt gebruikt om de mout te verwarmen en geeft een specifieke, rokerige geur en smaak aan de mout. Het vertaalt zich in een even rokerige smaak en geur in het glas, zelfs na het distilleren. Turf werd bijna altijd gebruikt in het begin van het distilleren van Whisky, maar het werd geleidelijk vervangen door andere verwarmingsmethoden, zoals gas, waardoor de rokerigheid werd geëlimineerd. Op het eiland Islay wordt deze methode nog steeds gebruikt, en terecht: hun turf heeft een vrij uniek zoutgehalte. Het geeft een extra dimensie aan de smaak. Nu dat is uitgelegd: terug naar de Rum.

The Outlaw Rum Company: Islay Limited Release

Fles: Heb ik het geweldige ontwerp al benoemd?

Glas: Weer behoorlijk bleek. Perfect!

Neus: Ik verwachtte een geturfde geur, maar net als de anderen waren de eerste smaken die mijn neus bereikten die van citrus. Ik krijg hier niet veel houtgeuren. Ik denk dat de turf die tonen voor mij elimineert. De turfgeur begint na enige tijd in het glas te komen, maar wint nooit van de fruitigheid. Indrukwekkend.

Mond: Ik kan niet uitdrukken hoe geweldig dit smaakt. De turf geeft een licht vleugje rook af en een verbazingwekkende hoeveelheid zout. Het is niet de zachte Rum die we kennen van de Flagship Blend. De geroosterde, eikenhouten smaak is waarschijnlijk een acquired taste, maar het laat zien dat een Islay-vatafwerking een complexiteit kan toevoegen met respect voor de Rum erin.

Leeg glas: rokerigheid en hout. Helemaal geen zoetigheid.

Conclusie: Dit is de Rum die doet dromen van verre reizen over de oceanen. Dit is authenticiteit in een fles. Vergeet de weilanden, dit is de drukke haven, de kolengestookte stoommachines, de Marine die koers zet naar Trinidad. Andere geturfde Rums zijn niet te vergelijken met deze. Dit is een hele prestatie.


Outlaw in België?

Ik ben alles aan het uitwerken om deze premium Rums in België te importeren. Ik ben ervan overtuigd dat ze een welkome aanvulling zijn op de markt van hoogwaardige Spirits. De Brexit maakt het er niet makkelijker op, dus wees geduldig. Mocht je interesse hebben in deze Rums, laat het me dan weten in de comments of op mijn socials.


Ik wil The Outlaw Rum Co. bedanken voor het op zo'n korte termijn verstrekken van deze samples. Ik hoop hun producten binnenkort in mijn winkel te mogen verwelkomen.29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page